Дәрігерлер қазақстандықтарды ас тұзын мөлшермен тұтынуға шақырды

17 мамыр, 10:00

Жүрек-қан тамырлары ауруларының, әсіресе инфаркт пен инсульттің пайда болу қаупі жоғары қан қысымы - гипертензия болып табылады.

Нақты деректер натрийдің ағзаға аз түсуі ересектердегі қан қысымының едәуір төмендеуіне әкеледі. Натрий тек ас тұзында ғана емес, сүт, кілегей, жұмыртқа, Ет және моллюскаларды қоса алғанда, түрлі азық-түлік өнімдерінде де бар. Ол сондай-ақ нан, печенье, қайта өңделген ет, снэки (мысалы, тұздалған крендельдер, шикі таяқшалар және ауа жүгерісі) және дәмдеуіштер (соя тұздығы және сорпа текшелері) сияқты өңделген тамақ өнімдерінде бар.

ДДҰ қан қысымы мен жүрек-қан тамырлары аурулары, инсульт және ересектер арасындағы коронарлық ауру қаупін азайту үшін натрий тұтынуын азайтуды ұсынады. Ересектерге натрий тұтынуды күніне 2 граммнан азайту ұсынылады, бұл күніне шамамен 5 грамм тұз.